Skred
Sortland kommune, og Vesterålen generelt, befinner seg i et område med variert geologi dominert av kyst og bratte fjell. Skred i ulike former (stein, jord, snø m.m.) er ikke et ukjent fenomen her, og det er derfor av stor betydning at slike faresoner blir kartlagt så tidlig som mulig. Faresoner kan ofte være avgjørende når beslutninger i plan- og byggesaker skal tas.
Flom/oversvømmelse
Flom/oversvømmelse kan oppstå i form av havnivåstigning/stormflo eller ekstrem nedbør, ofte i kombinasjon med snøsmelting, som fører til høy vannføring ut over det normale i elver/bekker/innsjøer. I oversvømmelses- eller flomsituasjoner vil vannet flomme utover landmasser som ellers er tørre.
Aktsomhetskart for flom viser områder som kan være utsatt for flomfare, og som må utredes nærmere dersom det er aktuelt med byggetiltak innenfor aktsomhetsområdet.
Kart over stormflo viser gjentaksintervall på 20, 200 og 1000 år. Stormflo oppstår når endringer i lufttrykk og vind endrer vannstanden i havet vesentlig, og gir ekstra høy vannstand dersom den sammenfaller med springperiode (påvirket av sol og måne).
Kart for skred- og flomfare
Det finnes flere kart som gir oversikt over aktsomhetsområder for flom og ulike typer skred, og vi har samlet noen av de i vår egen kartapplikasjon for grunnforhold, skred- og flomfare:
Kart - Grunnforhold, skred- og flomfare
Det er viktig å huske på at aktsomhetsområder ikke er en fasit, men en veiledning for hvor det kan være fare. Sortland kommune understreker at ulike former for risiko og sårbarhet først og fremst er kartlagt i urbane områder og områder med utbygging. Alle som ferdes i utmark må selv vurdere den løpende risikoen for eksempelvis snøskred.
Varsom.no har en egen side for varsling og overvåking av flom og ulike skredtyper.
Varsom - Sortland
Du kan også finne aktsomhetskart for flom og de ulike skredtypene på NVE sine nettsider.