Foyer Sortland er et forebyggende bo- og nærmiljøtiltak, med mål om å gi trygge og gode boliger til unge bostedsløse. Det er et tilbud for ungdom mellom 16 og 25 år, som har behov for, og ønsker veiledning og hjelp.
Tilbudet må søkes om, og søknadsskjema (DOCX, 70 kB) sendes til Sortlandshjelpa eller Vesterålen Barnevern.
Publisert 05.02.2024 10.54
Sist endret 14.03.2024 12.52
Målet med Foyer Sortland
- Gi trygge og gode boliger til unge bostedsløse med fokus på å opparbeide god boevne og være en del av et naboskap
- Gjøre ungdommene i stand til å mestre eget liv i løpet av en periode på ett til tre år, gjennom å styrke dem i å ta gode valg for sin/sitt:
- Helse
- Økonomi
- Fremtidige karriere og inntekt
- Familie, nettverk og fritid
- Få ungdommer bort fra sosialhjelp og inn i skole/jobb eller lærlingeavtale
Hvem kan få tilbud gjennom Foyer Sortland?
- Ungdom mellom 16 – 25 år i Sortland kommune, som er eller står i fare for å bli bostedsløse eller har vanskelige hjemmeforhold
- Ungdom som har behov for en stabil, trygg og egnet bolig med oppfølging i eget nærmiljø
- Ungdom som kan forplikte seg til oppfølging med fokus på bo trening, utdanning/yrkesopplæring, helse, økonomi, nettverk, familie og fritid
- Ungdom som har mulighet til å delta i utdanning og arbeid, men som har vært forhindret til deltakelse på grunn av strukturelle, institusjonelle eller personlige årsaker
- Ungdom som er i kontakt med barnevernstjenesten, NAV eller Sortlandshjelpen, evt. andre hjelpeinstanser i kommunen
- Ungdom som har ønske om, og er motivert til, endringsarbeid i eget liv gjennom veiledning fra koordinator
Hvordan blir man deltaker i Foyer Sortland?
Ungdommen tildeles plass i Foyer Sortland i samarbeid med Vesterålen barnevern, NAV og Sortlandshjelpa. Disse er informert om tilbudet i Foyer, og ungdommens saksbehandler sender forespørsel om plass. Det benyttes eget søknadsskjema. (DOCX, 68 kB) Det skal oppgis hvilke tiltak som har vært forsøkt. I tillegg bistår saksbehandler ungdommen med å skrive noen egne ord der de forteller om seg selv, hvorfor de har behov for å bo i Foyer og hva som er motivasjonen for å søke om plass.
Hvilken hjelp tilbys i Foyer Sortland?
Foyer Sortland jobber for at ungdom skal mestre å bo for seg selv, strukturere sin hverdag og ivareta seg selv. Ungdommene får tildelt en koordinator/voksen støtteperson som skal hjelpe og veilede den unge i overgangen mot voksenlivet. Ungdommene i Foyer gis individuell oppfølging. De skal gjennom miljøterapi og kognitivt endringsarbeid tilbys muligheter som bidrar til mestring i eget liv. Det er Foyers ansvar å sørge for at de tjenester ungdommen trenger, gjøres tilgjengelig. Foyer arbeider for et tverrfaglig og tverretatlig godt tilbud.
Hvilken hjelp får ungdommen av en Foyer-koordinator?
Foyer-koordinatorer driver praktisk veiledning og kognitivt arbeid med den enkelte ungdommen. Koordinatorene bistår ungdommen utfra den enkeltes behov. De koordinerer de ulike hjelpeinstansene som bistår i samarbeidet rundt ungdommen. Koordinatorene er voksne personer med lang erfaring i arbeid med ungdommer.
Hva skal ungdommene bidra med?
Alle som tar imot en plass i Foyer Sortland gjør dette fordi de selv er motiverte og ønsker veiledning og hjelp. Tilbudet er frivillig, og arbeidet baserer seg på samarbeid mellom ungdommen og koordinator. Den som velger å ta imot tilbud i Foyer-leilighet, forplikter seg til å prioritere å arbeide målrettet med egenmotivasjon, fremdrift og endring. I Foyer står ungdommen i sentrum i sitt eget liv, noe som betyr at ungdommen må forstå, påvirke og delta der viktige beslutninger tas. Det å bo i Foyer innebærer at man må forholde seg til og vise respekt for naboer, og man må delta på møter der naboskapsbeslutninger tas.
Hvem kan ikke få tilbud i Foyer Sortland?
Foyer er ikke døgnbemannet og har ikke spesialistbehandling. Derfor kan vi ikke gi tilbud til:
- Ungdom med behov for rusbehandling eller psykiatrisk behandling i institusjon. Dette spesifiseres nærmere i samarbeidsavtalen med den enkelte beboer.
- Ungdom som ikke har motivasjon og/eller evne til å gjennomføre samarbeidsavtalen mellom Foyer og ungdommen
- Ungdom med alvorlig atferdsproblematikk
- Ungdom som har behov for/krav på omfattende tjenester fra pleie- og omsorgstjenester
Tilgjengelighet
Foyer er ikke en døgnbemannet boenhet. Foyer-koordinatorene er tilgjengelige for ungdommene på dagtid samt tre kvelder i uken fram til kl. 20.00 på telefon. Dersom det oppstår akutt behov for hjelp utenom de oppgitte tider ringes Nødnummer 110 brann, 112 politi eller 113 Ambulanse.