Oppstillingsvilkår for skorsteiner

Teglskorsteiner er den vanligste skorsteinstypen på hus bygget før 1970. En teglskorstein er i utgangspunktet en god og sikker skorstein forutsatt at den er satt opp og vedlikeholdt på riktig måte. 

Det finnes teglskorsteiner med forskjellig oppbygging og veggtykkelse, men kravene er stort sett like for alle typer oppbygging. For å endre kravene til skorsteinen kan den oppgraderes til en isolert skorstein, som betyr rehabilitering av skorsteinen. Rehabilitering av skorsteiner søknadspliktig etter plan- og bygningslovens bestemmelser og krever at noen erklærer ansvar for rehabiliteringen. For noen rehabiliteringsmetoder krever typegodkjenningen at den som skal utføre arbeidet har kurs i rehabilitering av skorsteiner.

Avstand til konstruksjoner av Brennbare materialer

For at brann ikke skal oppstå rundt skorsteinen må det være trygge avstander fra innsiden av skorsteinen og ut til brennbare materialer. Det skal være minst 230mm eller på annen måte sikres at temperaturen på tilstøtende brennbare materialer ikke overstiger 80 grader. Dette gjelder mot bygningskonstruksjoner, skap, kleskott etc. Avstandskravet gjelder ikke golvbord, himlingspanel og listverk av tre dersom skorsteinen har minst 20mm tykk puss og egnet ubrennbart plate mellom treverk og mur.

Bilde viser hvilke avstand det skal være fra innsiden av skorsteinen og ut til brennbare materialer.

Avstand til veggflater av brennbare materialer

Alle sider av skorsteinen skal være tilgjengelig for inspeksjon med hensyn til eventuelle sprekker og skader. Skorsteinen med minst 110mm tykkelse kan stilles opp med minst 100mm avstand til veggflate av brennbart materiale. Dette gjelder også skorstein med helsteins vange (230mm). Dersom skorsteinen har ventilasjonskanal/luftekanal, kan denne siden dekkes helt med vegg av brennbart materiale dersom veggen ikke forankres i pipa.

Bildet under illustrerer hvordan tilstøtende vegg og veggflater kan utføres mot helsteins vange (230mm tykkelse). 

Avstand til tilstøtende vegg av brennbart materiale

Inntil to vegger av brennbart materiale kan monteres mot skorsteinen, men bare en vegg mot ett hjørne. For halvsteins vange (110mm veggtykkelse) må hjørnet av skorsteinen mures ut slik at det blir minst 230mm tykkelse på vangen (skoprsteinen) som vist på bildet under.

Elementskorsteiner og stålskorsteiner

For element- og stålskorsteiner fremkommer oppstillingsvilkårene og kravene til avstand til brennbart materiale i skorsteinens typegodkjente monteringsanvisning.

For elementskorsteiner er det 3 forskjellige oppstillingsvilkår som gjelder:

Oppstillingsvilkår 1
 

Minst 100 mm avstand til brennbart materiale i tilstøtende vegg og ved gjennomføring i bjelkelag og tak. Avstand til parallell vegg av brennbart materiale skal være minst 100 mm.

Oppstillingsvilkår 2

Direkte mot brennbart materiale i tilstøtende vegg og ved gjennomføring i bjelkelag og tak. Avstand til parallell vegg av brennbart materiale skal være minst 100 mm.

Oppstillingsvilkår 3

Direkte mot vegg av brennbart materiale på maks to sider, samt mot brennbart materiale ved gjennomføring i bjelkelag og tak.

Sotluke

Alle skorsteiner skal ha sotluke for uttak av sot ved bunnen av røykløpet. Sotluka skal være lett tilgjengelig med fri avstand foran slik at luka kan åpnes og sot kan fjernes på en sikker måte. Avstanden fra sotluka til brennbart materiale skal være minst 300mm av hensyn til varmeutvikling ved sotbrann eller på annen måte sikre at det brennbare materiale ikke antennes. Og sotluka skal ikke plasseres i rom der det kan forekomme brennbare gasser. Er det ildsted koblet på pipa i samme etasje som sotluka bør røykrøret være montert minst 200mm over sotluka.

For mer informasjon om lovverk og byggeregler for skorsteiner og eiers ansvar kan du se nærmere på kulepunktene under.

  • Forskrift om brannforebygging Kap2. §6
  • Byggdetaljblad 552.135 ildsteder og skorsteiner
  • Byggdetaljblad 752.135 Eldre regler for ildsteder og skorsteiner
  • Sintefrapport STF25 A88059