Sortland kommune planlegger å opparbeide Sortland torg I LAG med næringslivet og innbyggere– og gjøre det til et grønt, inkluderende og levende byrom. Med utgangspunkt i rest – og gjenbruksmaterialer prosjekterer Atsite landskapsarkitekter et helhetlig torg med høy kvalitet for alle brukere. Første byggetrinn kan starte allerede i 2025.
Skal styrke sentrum og samhold
Torget er i dag lite brukt og fremstår uferdig, men har stort potensial som samlingssted i hjertet av Blåbyen. Gjennom kommuneplanens samfunnsdel, Byplan Sortland og flere utviklingsprosjekter har torget blitt pekt ut som en sentral møteplass for fremtiden og brede medvirkningsprosesser har gitt mange innspill. Dette er utgangspunkt for utformingen.
– Vi ønsker å gjøre torget til en arena for både små og store arrangementer, hverdagsliv, lek og handel. Et sted hvor alle kan kjenne seg hjemme, sier kommunearkitekt Kristine Røiri. Samtidig skal det være et spennende sted å besøke i forhold til at vi tester ut gjenbruk og bearbeiding av restmaterialer. Her skal vi tenke fremtidsrettet og nytt - og ikke minst så skal vi gjøre dette I LAG.
Gaia Vesterålens helsirkulære museumsbygg planlegges på torgpiren og torget blir en viktig atkomst til museet og skal etableres med samme sirkulære prinsipper. Med dette vil sentrum få et stort løft.
To trinn – med bærekraft og samarbeid i fokus
Planen er å utvikle torget i to faser:
- 2025 – Havneparken: Grøntområde med beplantning, sitteplasser, lekeelementer. Det jobbes også med informasjon til turister og offentlig toalett.
- 2026 – Havnetorget: Bygulv for torghandel, scene, sosiale aktiviteter og større arrangementer.
For å komme fra plan til handling jobbes det med å holde kostnadene nede. Det skal gjøres små inngrep i eksisterende torg og nye tiltak vil etableres oppå torggulvet etter at asfalten er fjernet. Prosjektet legger stor vekt på gjenbruk av materialer, som stein, treverk og betong fra lokale aktører. Dette gir lavere kostnader og reduserer miljøpåvirkningen. Hele prosjektet er estimert til 6,5 millioner kroner, der kommunen må bidra med en investering på 2,1 millioner i 2025. I tillegg til næringslivets bidrag er det søkt om ekstern finansiering.
Dette er en ansiktsløftning byens hjerte virkelig fortjener, sier Røiri.
Innbyggermedvirkning og samarbeid
Prosjektet har blitt utviklet i tett dialog med innbyggere, ungdomsråd, eldreråd, næringsliv og grunneiere. Sortland Byforening er også med som en viktig samarbeidspartner.
– Vi bygger ikke bare et torg – vi bygger på samarbeid og fellesskap. Dette er et pilotprosjekt for å vise at vi får det til når vi gjør det i lag, sier Røiri.
Hva skjer videre?
Planforslaget skal behandles politisk i vår. Dersom det blir vedtatt, starter detaljplanleggingen før sommeren, med mål om anleggsstart i 2025.
Fakta om prosjektet:
- Navn: Sortland gjenbrukstorg
- Byggetrinn: 1) Havneparken (2025), 2) Havnetorget (2026)
- Hovedgrep: Gjenbruk, grøntareal, aktivitet og rekreasjon, samarbeid og bærekraft
- Medvirkningspartnere: Innbyggere, næringsliv, Sortland Byforening